הרבה פעמים הורים אומרים שהם היו רוצים שהילד יהיה עצמאי, אך בפועל הם רואים ילד תלותי שלעיתים קרובות זקוק למבוגר שיעשה בשבילו, שיסדר ויעזור לו.
איך מלמדים ילד להיות עצמאי?
עצמאות זה ערך. כמו שכל עסק מצליח מגדיר חזון וערכים המאפיינים אותו, כך גם מגילת העצמאות כללה את עקרונות היסוד שעל פיהם תפעל מדינת ישראל. העקרונות האלו סללו את הדרך ויצרו פעולות לבניית המדינה החדשה. אם נתייחס למשפחה כמו שיזמים מתייחסים להקמת עסק, או כמו שמנהיגים מתייחסים להקמת מדינה, הרי שהשלב הראשון בבניית המשפחה שלכם הוא להגדיר את הערכים המאפיינים אותה וליצור תכנית פעולה. כדי לעשות זאת תשאלו את עצמכם – אילו ערכים אתם רוצים להעניק לילדים שלכם עד גיל 18? לדוגמא: אחריות, חברותיות, אורח חיים בריא, מסוגלות, שיתוף, אמפתיה, נדיבות, משפחתיות, סקרנות ועוד.
בהנחה שהערך עצמאות מופיע ברשימה שלכם, חשוב שקודם כל תבדקו האם אתם כהורים מראים לילדים שלכם מודל של עצמאות? זכרו שילדים לומדים דרך מה שהם רואים, ולא דרך מה שאומרים להם שהם צריכים להיות.
לא מספיק להחליט שאתם רוצים שהילד שלכם יהיה עצמאי. כעת חשוב שתגדירו בדיוק אילו פעולות אתם רוצים שהילד שלכם יעשה באופן עצמאי, למשל שיתארגן לבד בבוקר, שיתקלח לבד, שיארגן את התיק וכו'. למה כל כך חשוב להגדיר פעולות? כי לפעמים הורים רוצים להקנות לילד את הערך עצמאות, אבל הם לא פועלים בהלימה לערך שהגדירו. למשל, מכינים עם הילד את שיעורי הבית, עושים בשבילו דברים שהוא יכול לעשות בכוחות עצמו, מקפיצים אותו לכל מקום, פותרים לו בעיות, והרשימה ארוכה..
מנקודת המבט שלנו, עצמאות באה יחד עם אחריות, וכדי שהילד שלכם ירגיש עצמאות, הפעולה הראשונה של ההורה היא להפסיק לקחת אחריות. כשהורה נכנס למרחב של הילד, הוא לוקח באופן אוטומטי את האחריות, ובמצב זה, הילד לעולם לא מצליח להרגיש עצמאות. לדוגמה: הורה שרוצה שהילד שלו יהיה עצמאי בבוקר ויתארגן לבד לגן או לבית הספר, קודם כל צריך להעביר אליו את האחריות.
ומה קורה כשילד מרגיש שהוא עצמאי?
באופן אוטומטי הוא יחווה גם תחושת מסוגלות. למה? כי ילד שמצליח לעשות דברים בכוחות עצמו, למשל, ללכת לבד לחבר, למצוא פתרונות לבעיות שנתקל בהן ביום יום, להירדם לבד, להתקלח לבד, להתארגן לבד בבוקר, ירגיש שהוא מסוגל להתמודד קודם כל עם דרישות בסיסיות הקשורות לעצמו, ובהמשך עם דרישות החיים שנעשות מורכבות יותר עם הזמן.
חשוב לציין, שכדי להעביר את האחריות לילד בכל תחום שאתם בוחרים, אנחנו ממליצים לעשות חוזה עם הילד ולתאם ציפיות. אפשר לרשום או לצייר (תלוי בגיל הילד) את תחומי האחריות שאתם מעבירים אליו, על מנת שהוא ידע ושזה יהיה מתואם וברור.
לסיום, כשאתם לוקחים את האחריות על פעולות שהילד יכול לבצע בכוחות עצמו, הילד לא יחווה עצמאות. כשילד לא חווה עצמאות, הוא גם לא יכול להרגיש תחושת מסוגלות. במצב זה לעיתים קרובות נוצר בין ההורים לבין הילד קשר שמבוסס על תלות.
גם מדינת ישראל לא נולדה עצמאית. לפני שקיבלנו עצמאות, העבירו לנו את האחריות על המדינה. בעת סיום המנדט הבריטי על ארץ ישראל, הוקמו הרשות המחוקקת והרשות המבצעת של המדינה החדשה והיו לשני מוסדות מרכזיים שאפיינו מדינה עצמאית.
חג עצמאות שמח, שירי ואייל.
אהבתם? העבירו להורים נוספים שצריכים לקרוא את זה!