למי שטרם הכיר את האיש –
דייגו ארמנדו מראדונה הוא כדורגלן עבר ומאמן ארגנטינאי הנחשב בעיני רבים לאחד מהכדורגלנים הטובים ביותר בכל הזמנים. כיום מאמן את קבוצת חימנסיה לה פלאטה. מראדונה שיחק בארבעה טורנירים של גביע העולם בכדורגל, כולל מונדיאל 1986, בו היה קפטן נבחרת ארגנטינה והוביל אותה לזכייה בטורניר לאחר ניצחון בגמר על מערב גרמניה.
מראדונה נחשב לאחת הדמויות השנויות במחלוקת ביותר בספורט. הוא הושעה מכדורגל, נתפס על שימוש בסמים במהלך גביע העולם, סבל שנים מבריאות לקויה עקב שימוש בסמים ועוד..
לאחרונה צפינו בנטפליקט בסדרה תיעודית "מארדונה במקסיקו" , שמלווה את מראדונה כשהוא מגיע לקוליאקאן שבמקסיקו כדי להציל את קבוצת הכדורגל המקומית דוראדוס.
בחרנו להתמקד בכישורי המנהיגות של מראדונה, וביכולת שלו להוביל קבוצה שהיתה מדורגת במקום האחרון, לקבוצה חזקה ומגובשת שמגיעה לגמר ומתחרה בכבוד על המקום הראשון.
אז מה מארדונה עשה ואיך זה קשור להורות שלך?
תוך זמן קצר מארדונה הצליח לרתום את שחקני הקבוצה לחזון שלו.
~~
הורים היום מאוד רוצים שהילדים שלהם ישתפו איתם פעולה, יקשיבו להם, ישתפו בדברים קשים וגם נהדרים שקורים להם בחיים, שיעריכו אותם, ושהקשר בינם לבין הילדים יהיה קרוב.
ולרוב זה לא קורה.
מדוע?
כי אנחנו רואים היום בשטח אתגר גדול בסמכות ההורית ובהנהגה.
סמכות הורית והנהגה הם לא מונחים מופשטים, הם מאוד פרקטיים. כדי להוביל את הילדים שלכם, חשוב קודם כל שאתם כהורים תבינו לאן אתם רוצים להוביל אותם. כשזה לא מוגדר לכם – הסמכות וההנהגה שלכם נפגעים.
מה עבד למארדונה ויכול לעבוד גם לכם?
1) למראדונה יש עקרונות ברורים, ערכים ברורים ואג'נדה מגובשת ובהירה שאותה הוא הוביל ללא עוררין. בסדרה רואים שמארדונה "לא שם פס" על הסביבה ועל דיעות ודיבורים של אחרים. הוא בשלו – נחוש, מפוקס, שלם, ופועל בביטחון כדי להנחיל את הערכים שחשובים לו, ולהשיג את המטרות שחשובות לו.
רוב ההורים מגיעים להורות ללא חשיבה מקדימה ובדיקה מהי האג'נדה שלהם בהורות. מהם הערכים שלהם – קודם כל כבני אדם ואחר כך כהורים.
כלי מספר #1
בידקו מהם הערכים שחשוב לכם להעניק לילדים שלכם, ומה הפעולות שיעזרו לכם להעניק את הערכים האלו לילדים שלכם.
לאחר שתגדירו ערכים ופעולות, תתפלאו לגלות שעד לרגע הזה, בעצם פעלתם בניגוד למה שהיה חשוב לכם להעניק להם.
השלב ראשון בדרך לרתום את הילדים שלכם לשיתוף פעולה אתכם –
<<תגדירו מה החזון שלכם, מה הערכים שאתם רוצים להעניק להם, ואילו פעולות יעניקו את הערכים>>
בחזרה למארדונה –
2) מראדונה יצר חיבור רגשי עמוק עם כל אחד מהשחקנים. ראינו שהוא מתקשר עם האנשים מהלב, מתעניין בהם, מדבר על הקשיים שלהם בכאב, ומשקיע בהם, עד כדי כך שהם הרגישו שהוא ממש כמו אבא בשבילם.
יצא לנו לאחרונה להכיר כמה אנשים שהם מנהיגים ומובילים קהילות של אנשים, וראינו שמה שמאפיין את כולם, זה שהם מצליחים ליצור חיבור רגשי לאנשים שהם מובילים. כשנוצר חיבור רגשי הרבה יותר קל לרתום את האחר וליצור את השינוי שאתם רוצים.
איך זה מתקשר להורות?
לא תוכלו להוביל את הילדים שלכם ולרתום אותם לעשות דברים שחשובים לכם, אם לא תיצרו איתם בראש ובראשונה חיבור רגשי.
חיבור רגשי נוצר כשהילד מרגיש שרואים אותו, ושאוהבים אותו ללא תנאים (תנאי יכול להיות למשל: אם תהיה ילד טוב, אז.. אם תביא ציונים טובים, אז… אם תשתף איתנו פעולה, אז…)
השלב השני בדרך לרתום את הילדים שלכם –
<<תגידו להם כל יום שאתם אוהבים אותם, בלי קשר למה שעשו או לאיך שהם פעלו>>
כלי מספר #2
שימו לב לשפה בה אתם משתמשים:
אחד החבלנים הגדולים ליצירת חיבור רגשי בין הורים וילדים זה ביקורת. כשאתם משתמשים בשפה ביקורתית כלפי הילדים שלכם, החיבור הרגשי שהם חשים כלפיכם נפגע.
ביקורת הרבה פעמים גורמת לילד להרגיש שלא מקבלים אותו כמו שהוא, ולא אוהבים אותו כמו שהוא, וזה מוביל לתחושה שהוא לא מספיק… ואז, או שהילד יעביר את חייו בלרצות אתכם, או שהוא יעשה לכם דווקא ובדיוק ההיפך ממה שאתם מבקשים ורוצים. כך או כך, זה פוגע בקשר ובחיבור שהילד חש כלפיכם.
השלב השלישי בדרך לרתום את הילדים שלכם –
<< שנו את השפה שאתם משתמשים בה לשפה ששואלת ובודקת עם הילדים מה חשוב להם (במקום שפה שמבקרת אותם)>>
3) בתחילת הסדרה רואים שמארדונה צופה בסרטונים של השחקנים, כדי להבין איפה נקודות העוצמה של כל אחד מהם. לאחר שהוא מבין את החוזקות, הוא עושה סדר מחדש בקבוצה ומחלק לכל אחד מהשחקים תפקידים שמביאים לידי ביטוי את העוצמות שלהם. הוא גם מדבר איתם ואומר להם במה הם טובים.
השלב הרביעי בדרך לרתום את הילדים שלכם –
<<מיצאו במה הילד שלכם טוב. במה הוא מיוחד, והראו לו את זה דרך הפעולות שהוא עושה>>
לפעמים יש לנו הרגל להסתכל על חצי הכוס הריקה, וכך הורים הרבה פעמים מתקשים לאתר את העוצמות של הילדים שלהם.
אם אתם קוראים שורות אלו ומרגישים שאתם לא יודעים במה הילד שלכם טוב, תעצרו הכל, ותתעכבו על השאלה הזאת עד אשר תמצאו לה תשובה. תשאלו את המטפלת, את הסבים והסבתות, את הגננות, את המורה, את האמא של החבר… ואל תוותרו, עד שתמצאו את התשובה לשאלה. לאחר מכן, תשקפו לילד את החוזקות שלו כך שהוא יוכל להכיר בהן.
4) לא ברור לנו איך מראדונה עשה זאת עם מצב בריאותי לקוי- מארדונה הצליח לשמור לאורך התהליך על מורל גבוה, חיוביות ואנרגיה גבוהה מול השחקנים.
אנרגיה גבוהה מצליחה לרתום אנשים אחרים.
כלי מספר #4
שימו לב מה המצב האנרגטי שלכם כשאתם נמצאים עם הילדים.
כשאתם מגיעים אחרי יום עבודה לילדים שלכם כשאתם גמורים מעייפות, וכל מה שבא לכם זה לסיים את היום הזה, קשה מאוד להוביל או להנהיג מישהו עם אנרגיה כזאת, קשה מאוד להכיל אותם ולתקשר איתם כשאתם נמצאים באנרגיה נמוכה.
נסו לרתום את הילד שלכם לשתף אתכם פעולה כשאתם ניגשים אליו עייפים ורצוצים, ונסו לבקש את אותה בקשה כשאתם אנרגטיים, חיוביים, ומשדרים אסרטיביות ותראו את ההבדלים בתגובות…
לכן, אנחנו ממליצים:
א. תזהו מה הדבר שמטעין אתכם באנרגיות – אצל האחד זה מוזיקה, האחר זה חצי שעה של שינה, לשתות כוס קפה 10 דקות בשקט עם עצמכם, לשוחח עם מישהו חיובי שמחזק אתכם וכו', ותזכרו להכניס את זה ליום יום שלכם.
ב. חשוב שביום יום תמצאו את הדרך לעשות פעולות שלא רק מבזבזות לכם את האנרגיה, אלא פעולות שגם בונות לכם אנרגיה.
השלב החמישי בדרך לרתום את הילדים שלך –
<<צרו אנרגיה גבוהה בחיים שלכם>>
5) לאורך הדרך, היו משחקים שבהם הקבוצה הפסידה. כשזה קרה, מראדונה כל הזמן חיזק ועודד אותם, ודאג להראות להם את המטרה הגדולה שעומדת לנגד עיניהם. הוא לא התייחס לזה בכלל כאל כישלון, אלא כעוד אבן דרך בדרך להשיג את המטרה הגדולה.
כלי מספר #5
איך אתם מתייחסים לכישלונות של הילדים שלכם?
האם אתם מתאכזבים? האם אתם משדרים באופן גלוי אי שביעות רצון?
גם אם אתם לא מראים זאת באופן ישיר, הילד מרגיש אתכם ויודע בדיוק מתי אתם חשים אכזבה, בושה וכו' (זו אנרגיה שהוא חש מכם) ומאשים את עצמו.
חשוב לעשות הפרדה בין הילד לבין הפעולות שהוא עושה, כדי שהוא לא ירגיש שהוא לא בסדר, אלא, הוא יתחיל לראות שאולי הפעולה שעשה לא עבדה.
השלב השישי לרתום את הילדים שלכם –
<<התמקדו בפעולות שהילד עשה ותשאלו שאלה, זה עבד לך או לא עבד לך?>>
לסיכום,
הכתבה היום עוסקת באיך לרתום את הילד שלך למה שחשוב לך בחיים.
מראדונה הצליח לעורר השראה בשחקנים שפגש, זה גרם להם לסמוך עליו, זה הוביל אותם להעריך אותו, ורק לאחר מכן הגיעה האהבה שלהם כלפיו.
ניסית את מה שהצענו כאן? נשמח מאוד לשמוע איך הלך, ואיך הילדים הגיבו. אפשר לשתף אותנו כאן.