לאחרונה צפינו בסדרה תיעודית בנטפליקס "מייקל ג'ורדן: הריקוד האחרון", שסוקרת את הקריירה של מייקל ג'ורדן וה"שיקגו בולס" ב-NBA.
היינו מרותקים למסך, משתוקקים ללמוד את דפוס החשיבה של מייקל ג'ורדן, להבין על החוסן המנטלי שלו, על היכולת להתמיד על אף כל הקשיים, על מוסר העבודה הגבוה, הביטחון העצמי, הכריזמה, הנחישות, האסרטיביות ותחושת המסוגלות הגבוהה. כל אלו, יחד עם יכולת ניתור יוצאת דופן, העניקו לו את תואר השחקן הטוב ביותר בתולדות הכדורסל.
נכון, למייקל גו'רדן היה גם כישרון – מתנה שהוא קיבל מהאל. יחד עם זאת, לא מספיק להיות עם כישרון יוצא דופן. חשוב לדעת איך אנחנו יכולים להשפיע עם הכישרון שלנו, וכדי לעשות זאת, חשוב לבנות דפוס חשיבה מנצח, וליצור סט של פעולות מקדמות לעבר המטרה שאותה אנחנו רוצים להשיג.
ואיך זה קשור לילדים?
אנחנו לא רוצים להפוך את הילד שלך למייקל גו'רדן, כי זה בלתי אפשרי, וזו כנראה גם לא השאיפה שלך, אנחנו כן רוצים ממש עכשיו להראות לך איך אתה כהורה יכול ללמד את הילד שלך לחשוב ולפעול כמו מייקל גו'רדן.
בסרט ניתן לראות את הדומיננטיות של ההורים של מייקל בחייו המקצועיים. אביו ליווה אותו כמעט בכל צעד וייעץ לו, ואימו הייתה אף יותר דומיננטית מאחורי הקלעים. לכן, לך כהורה יש השפעה מכרעת על האופן שבו הילד שלך חושב ופועל בעולם.
יש מגוון רחב של מרכיבים שאפשרו למייקל גו'רדן להגיע הכי רחוק שאפשר, והנה העיקריים שבהם:
1. הורים מובילים – הורים שידעו בדיוק מהם הערכים שעל פיהם הם מגדלים את הילדים, ומה הפעולות שהם יכולים לעשות על מנת להעניק את הערכים האלו לילדים. למשל במקרה של משפחת ג'ורדן, הערכים תחרותיות ומצוינות היו ערכים מובילים. בהקשר הזה, מייקל ציין בסדרה שמה שהוביל אותו להיות מספר 1 כשחקן כדורסל, זה הבית שהוא גדל בו ומשחקי התחרות הבלתי מתפשרים מול האח הגדול.
2. סביבה תומכת – ההורים של מייקל תמכו ויצרו עבורו את ההזדמנויות להגיע לאן שהגיע, ייעצו לו והראו לו את הכיוון, לצד הבנה של הפוטנציאל שגלום בו – הם התמקדו בעוצמות של מייקל ולא בחולשות או בבעיות.
חשוב לציין שסביבה תומכת היא סביבה שיש בה מעורבות, אך לא התערבות. בזמן שהתערבות מחלישה את הילד ולא מאפשרת לו לפתח כלים לחיים, מעורבות בריאה מאפשרת לילד לחקור ולהתנסות במצבים שונים בחיים, ולפתח עמוד שדרה פנימי, חוסן מנטלי, רגשי ונפשי, ואסטרטגיות פעולה לחיים.
3. הכרת האישיות של הילד – חשוב שתכירו את האישיות של הילד שלכם ותפעלו בהתאם. כל ילד שונה מאחיו בתכלית במבנה האישיות שלו ובצרכים שלו, ולכן מה שעובד עם ילד אחד, לא עובד עם ילד אחר. ההורים של מייקל ידעו בדיוק מה מניע אותו, ואלו היו המילים של אביו "אם אתה באמת רוצה להפיק ממייקל את המיטב, תגיד לו שהוא לא יכול, או שהוא לא טוב כמו מישהו אחר. הוא מקבל את זה כאתגר אישי ללכת ולעשות את זה רק כדי להוכיח שאתה טועה". זה בעצם מה שהניע את מייקל, ואפשר לראות זאת לאורך כל הסדרה. במשחקים הכי גדולים הוא חיפש את המשפט/האמירה שמשמעותה שהוא לא היה טוב, ומשם הוא "מעניש" את מי שאמר את זה ומוכיח את יכולותיו. ההורים של מייקל ידעו בדיוק מה מניע אותו כי הם הכירו מצוין את האישיות שלו.
כאן חשוב להגיד שלכל ילד יש את הפרשנות הסובייקטיבית שלו על איך שהוא תופס את העולם. ילד אחר למשל שהיה שומע משפט כמו "אתה לא טוב כמו האחר, או אתה לא מסוגל", יכול לפרש זאת אחרת ולהגיב באופן שונה לגמרי – להיפגע או להימנע מעשייה, בעוד שאצל מייקל, משפטים כאלו הציתו את המוטיבציה שלו להוכיח שהוא מספר 1.
4. התמודדות עם כישלון – ההורים של מייקל תמכו בו, אך מעולם לא עזרו לו – בסדרה ניתן לראות זאת באופן בולט. כאשר מייקל ניתקל בקושי וחזר הביתה בוכה ונסער לאחר שלא קיבלו אותו לנבחרת בכיתה י' – אימו מתארת שהוא היה כל כך נסער, שהיא בכתה יחד איתו (הכילה את הקושי ונתנה לו לגיטימציה), ויחד עם זאת, היא אמרה לו שאם הוא מאוד רוצה להיות בנבחרת וזה מה שחשוב לו – שימשיך לעבוד קשה. זה אחד הפרמטרים שמפרידים בין ילד עם תחושת מסוגלות גבוהה, לילד עם תחושת מסוגלות נמוכה. ברגע שהיא לא נתנה למייקל את הפתרון, הוא באמת עבד קשה כל הקיץ ולבסוף הצליח להתקבל- ושם הוא גם הרגיש תחושת מסוגלות גבוהה (כי הוא עשה משהו בכוחות עצמו, וגם הצליח). זה משלים את האופן שבו ההורים שלו פעלו = תמכו אך לא עזרו, וזה ההבדל שעושה את ההבדל.
5. ביטחון עצמי – מה גורם לילד להרגיש בטוח בעצמו? במשחק הגמר של המכללות נשארו 32 שניות לסיום המשחק, והקבוצה היריבה הובילה בנקודה על הקבוצה של מייקל. המאמן לקח פסק זמן וביקש לחפש את מייקל בהתקפה. מייקל קיבל את המסירה האחרונה כמה שניות לסיום המשחק וקלע את סל הניצחון. על הסיטואציה הזאת מייקל אומר בסרט "זה הפך את שמי ממייק למייקל גו'רדן. זה העניק לי את הביטחון הנחוץ כדי להתחיל להצטיין בכדורסל".
כאן חשוב שתשאלו את עצמכם כהורים, מה יכול להעניק לילד שלכם את הביטחון הנחוץ כדי להתחיל להצטיין במה שחשוב לו? ברגע שתבינו זאת, וזה יהפוך לפעולות חוזרות שהילד יישם בחייו, ברגע שהוא יראה (פיזית) שאחת מהפעולות שלו מצליחה – הוא ירגיש ביטחון בעצמו.
לסיכום, הנה לכם 5 מפתחות הזהב שיכולות לסייע לכם להעניק לילד שלכם דפוס חשיבה מנצח. בנוסף לכך, קיבלתם את הפעולות שיכולות לקדם אתכם ואת הילד שלכם להשיג את המטרות שחשובות לכם.
צאו לדרך, תיישמו ותגרמו לילד שלכם לחשוב ולפעול כמו מייקל גו'רדן.
בהצלחה, שירי ואייל.
אהבתם? העבירו להורים נוספים שצריכים לקרוא את זה!